Do góry

Przekąski Przepis na:

Falafel - kuchnia Bliskiego Wschodu

Falafel - kuchnia Bliskiego Wschodu

Autor: malwin77

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 321

Dodano: 12.05.2011

Odsłon: 16043

Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać w misce zimną wodą, moczyć min. 12h. Namoczoną ugotować w tej samej wodzie do miękkości, ok. 1h. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

  2. Ugotowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, świeże zioła oraz nasiona kolendry zmielić w blenderze na gładką masę, ew. utrzeć w misce/moździerzu. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kmin, sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na min. 2h.

  3. Ze schłodzonej masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć (ja korzystam z dwóch łyżek stołowych, tworząc tzw. łezki). Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok. 5min). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

  4. Podawać wedle uznania: z sałatą, pommidorami, hummusem, sosem tahini, pomidorowych lub jogurtowym, chlebem pita bądź innym pieczywem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malwin77 12 maja 2011 Witam, pieczenie w piekarniku wydłuży czas przyrządzenia potrawy ale oczywiście...w naczynie żaroodporne wlać niewielką ilość oleju, ułożyć kulki, piekarnik nagrzać do temp 220 st.C (termoobieg z opcją grill), naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok. 20min, w połowie czasu obrócić...Na ostatnie 5 min pieczenia zdjąć folię, zrumienić bez przykrycia...Pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 maja 2011 Przepis wart wypróbowania. Czy można tak przygotowane kulki upiec w piekarniku? Pozdrawiam.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń