Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Falafele z cieciorki"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 124
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 120
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 124
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22685
Składniki
Zalać cieciorkę zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Osączyć, opłukać (nie gotować!) i zemleć w maszynce lub zmiksować blenderem. Cebulę obrać i posiekać, natkę pietruszki pokroić. Dodać do masy razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Rozkłócić jajko w osobnej misce. Wlać do masy, dodać niewielką ilość bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać, dodając kilka kropel wody lub oleju (jeśli masa jest za sucha) lub trochę bułki tartej (gdyby była za wilgotna).
Formować kulki o średnicy około 4 cm zwilżonymi dłońmi. Do wysokiego garnka wlać sporo oleju, rozgrzać. Ostrożnie wrzucać falafele, smażyć, aż uzyskają złoty kolor. Można też zrobić bardziej płaskie i smażyć na patelni, a nie na głębokim tłuszczu.Źródło: Twoje Imperium