Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu. Można do niego dodać świeże owoce sezonowe, wtedy jest najsmaczniejsze. Dzisiaj proponujemy dodać do ciasta świeże truskawki.
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 766
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1586
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 713
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10427
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 766
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1586
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 713
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 10427
Składniki
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim truskawki.
Posypujemy je kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C (bez termoobiegu) na 50 min.
Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką gotowe!
Nasze rady: Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, śliwkami czy morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe. Mąkę należy przesiać, ciasto będzie bardziej puszyste i pięknie wyrośnie. Przy owocach mniej kwaśnych możemy do ciasta dodać skórkę otartą z jednej cytryny.