Do góry

Śniadania Przepis na:

Fantazyjne bułki

Fantazyjne bułki

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 7308

Dodano:

Odsłon: 214

Dzięki wyglądowi bułki mogą być też ozdobą stołu a smak bardzo przyjemny poprzez połączenie pestek z dyni i kakao.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • 2 żółtka
  • cukier 65 g
  • letnie mleko 200 ml
  • olej 6 łyżek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • zmielone pestki dyni 50 g
  • białko do smarowania
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski w środek wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i zalać 2 łyżkami letniego mleka.
    Chwilę poczekać aż drożdże będę płynne.
    W tym czasie żółtka ubić z cukrem.
    Ubite jajka dodajemy do mąki, dolewamy mleko, olej i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej zmielone w młynku pestki dyni. Do każdego ciasta dodajemy dodatkowo 2 łyżki mleka.
    Zagniatamy obie części oddzielnie na ciasta o jednolitym kolorze i takiej samej konsystencji. Jeżeli któraś z części jest zbyt sucha lub mokra, dodać trochę mleka lub mąki.
    Obie części umieszczamy w miskach, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  2. Każde wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-9 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać).

    Kawałek ciasta kakaowego wałkujemy na owalny lub okrągły placek. Na środek kładziemy uformowane w wałeczek lub kulkę ciasto dyniowe i zawijamy go ciastem kakaowym, dokładnie sklejając po jednej stronie.
    Formujemy paluszki lub okrągłe bułeczki.
    Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia częścią zlepioną do dołu.
    Wierzch nacinamy nożyczkami tak aby ciasto o innym kolorze było widoczne.

  3. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 185 C.
    Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym białkiem z odrobiną cukru i pieczemy około 20 minut.

  4. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 09 czerwca Bardzo dziękuję i cieszę się że Wam też się podoba :) Bułeczki świetnie smakują.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 09 czerwca Super przepis i pomysł, wyglądają cudnie ;-D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń