Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola mung z parówkami sojowymi

Fasola mung z parówkami sojowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1898 Ocena: 43474

Dodano:

Odsłon: 185

Jakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów.

Składniki

  • 400 g fasoli mung
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g parówek sojowych
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • cynamon do smaku
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn.
    W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu.
    Po ugotowaniu fasolki, dodajemy ją do sosu, mieszamy dodajemy sos ostrygowy i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
    Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 marca Bardzo aromatyczna potrawa,ja fasolę mung jadłam w zielonych stronkach, takiej jeszcze nie miałam okazji ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 13 marca O zgadzam się z Danusia takiej jeszcze nia jadłam i jestem bardzo ciekawa

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 13 marca Świetny pomysł :) z chęcią bym spróbowała :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 marca Piękne zdjęcie potrawa przepyszna ,tylko ciekawi mnie jak ta fasola smakuje?
a ja tyle staroci wydałam za darmo lata temu:( głupota!
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 marca wyglada smakowicie, jestem ciekawa smaku fasoli mung bo jeszcze nie jadlam, makaron jest bezsmakowy :) Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 13 marca Przepis w ciemno biorę - zapowiada się smakowicie :)
I jeszcze jedna rzecz...Przyjacielu, gdzie Ty wynajdujesz takie cudeńka naczynka. Po raz kolejny nie mogę oczu oderwać :) Hihi
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń