Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka z marchewką i pulpetami

Fasolka z marchewką i pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 6509

Dodano:

Odsłon: 4765

Fasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola...

Składniki

  • Pulpety:
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 jajko M
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • ...
  • 250g fasoli, u mnie Jaś
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy.

  2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety.

  3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.

  4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.

  5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń