Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1480

Dodano:

Odsłon: 4050

Po świątecznym obżarstwie zdecydowałam się na lżejszy obiad, który może być też pyszną przekąską. Faszerowana, pieczona papryka jest wprost idealnym daniem, które: syci a nie zapycha, smakuje a nie dodaje zbędnych kalorii. I ten farsz z dodatkiem sera feta – pychota!

Składniki

  • czerwona papryka
  • 1/3 opakowania sera feta
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ czerwonej cebuli
  • garstka kukurydzy z puszki (odsączona)
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki siekanych migdałów
  • przyprawy: sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy część nasienną. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy. Po minucie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili patelnię zdejmujemy z ognia.

  2. Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy szpinak, lekko zeszkloną cebulę, kukurydzę, rozdrobniony ser feta, siekane migdały i ziarna słonecznika. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy składniki, a następnie farszem napełniamy po łówki papryki.

  3. Wierzch możemy posypać odrobiną startego parmezanu albo sera gouda (nie użyłam tym razem sera, ale polecam). Blaszkę z papryką wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 10 minut. Faszerowana papryka doskonale smakuje z kurczakiem z grilla lub innym drobiem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 21 kwietnia 2014 Bardzo ciekawe polaczenia. Musze wyprobowac.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń