Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pieczarki portobello

Faszerowane pieczarki portobello

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 965

Duże pieczarki portobello to okazja do przygotowania dania, które pięknie prezentuje się na talerzu. Faszerować można wszystkim i podawać przy każdej okazji jako przystawka, danie główne albo na grilla. Są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 8 szt pieczarek portobello
  • 90g tofu naturalnego
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 250g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 szt suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • płatki migdałowe do posypania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Gdy będą rumiane zdejmujemy do ostygnięcia i kruszymy nożem lub w moździerzu

  2. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Dodajemy szpinak, ja go siekam, ale nie jest to konieczne można dodać liście w całości. Chwilę smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody ze szpinaku.
    Dodajemy orzechy, pokruszone tofu i posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy.

  3. Przygotowanym farszem nadziewamy umyte i osuszone kapelusze portobello, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w 160 st C przez 15 minut.

  4. Przed podaniem skraplamy odrobiną soku z cytryny i posypujemy pieprzem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 27 lipca Super :) ja często nadziewam pieczarki portobello ugotowaną kaszą bulgur wymieszaną z cebulką i podsmażoną pieczarką, podypuję lekko żółtym serem i duszę na odrobinie sosu sojowego <3 też jest mega <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń