Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane skrzydełka i udka

Faszerowane skrzydełka i udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 447 Ocena: 8936

Dodano:

Odsłon: 2179

O smaku curry, smakują wybornie!

Składniki

  • Skrzydełka i pałki, po dwie każdego na osobę u mnie 10szt i 10szt
  • przyprawy do kurczaka: curry ostre, słodka papryka w proszku, sól
  • do farszu: w/w przyprawy plus jajo i kasza manna, czosnek, szczypior
  • cebula 2 szt do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z pałek wyjęłam kości a ze skrzydełek najgrubszą kość z mięsem,
    Najlepiej do faszerowania nadają się elementy z własnego rozbioru, te sklepowe maja zbyt mało pozostawionej skóry.
    Obrałam mięso z kości skrzydełkowych a z pałek wycięłam część mięsa ze środka aby zrobić miejsce dla farszu. Kości można użyć na bulion.

  2. Elementy obsypałam przyprawami i wymieszałam.

  3. Wycięte mięso zmieliłam na grubym oczku. Do farszu dodałam przyprawy i dodatkowo czosnek, szczypior, jajo i kaszę mannę.
    Farsz wyrobiłam

  4. W skrzydełkach w części z podwójna kością poluzowałam palcem skórę od wewnątrz, żeby powiększyć kieszonkę. W każdą włożyłam po łyżce farszu i skórę spięłam wykałaczką.

    Do udek włożyłam po łyżce farszu i spięłam je z obu stron wykałaczkami.

  5. Do rękawa włożyłam pokrojone w grube plastry cebulę. Na niej ułożyłam kurczaki. Rękaw zawiązałam.
    Całość piekłam 1h15` w 180 stopniach. Dla bardziej chrupkiej skórki można wydłużyć czas lub rozciąć rękaw przed końcem pieczenia.

  6. Smakuje wybornie a porcje są niewielkie.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń