Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowane ziemniaczki z boczkiem i dymką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 99
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 99
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Składniki
45 minut • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 2,80 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki starannie wyszoruj. Ugotuj je w posolonym wrzątku – powinny pozostać leciutko twardawe. Odcedź, osusz i natłuść olejem.
Oczyszczoną dymkę pokrój niezbyt drobno razem z cebulkami. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju i zrumień na nim boczek. Pod koniec dodaj pokrojoną dymkę. Wymieszaj.
Z ziemniaków odkrój czapeczki na takiej wysokości, żeby można je było wydrążyć. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z boczkiem i dymką. Farsz dopraw do smaku (ostrożnie z solą, bo boczek jest słony).
Napełnij farszem ziemniaki i posyp tartym serem. Ułóż na tacce i zapiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj posypane kolorowym pieprzem.Źródło: Kobieta i życie