Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowany udziec z indyka

Faszerowany udziec z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 1933

Smaczne, domowe mięso na Wielkanocny stół i nie tylko

Składniki

  • Mięso:
  • 1,2 kg udziec z indyka bez kości
  • Marynata:
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
  • duża szczypta tymianku
  • duża szczypta bazylii
  • 3 ząbki czosnku (pokroić w plasterki)
  • Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 średniej czerwonej papryki (pokroić w kostkę)
  • sól,pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty zagotować,ostudzić.

  2. Udziec z indyka rozkroić aby powstał duży płat ,lekko utłuc
    tłuczkiem do mięsa.

    Składniki farszu połączyć ze sobą,doprawić solą i pieprzem.
    Mięso posmarować farszem i zwinąć.

  3. Mięso obwiązać nicią,włożyć do rękawa do pieczenia,wlać do
    środka marynatę,zamknąć klipsem i wstawić do lodówki na 3 godziny.




  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 2 godzin w temp. 180 stopni.

    Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw,wtedy mięso
    ładnie się przyrumieni.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń