Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Przepis dnia 2014-02-26
Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 3126

Dodano:

Odsłon: 14205

Tłusty Czwartek już tuż tuż...

Składniki

  • mąka pszenna - 50dag
  • żółtka jaj - 8 sztuk
  • śmietana 30% - 250 ml
  • spirytus - 2 łyżki
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Poszukiwaliśmy i próbowaliśmy różnych przepisów na faworki. Za każdym razem coś nam nie pasowało. Poniższy przepis na pyszne faworki Aneta dostała od swojej szefowej i z czystym sumieniem możemy je przed Tłustym Czwartkiem na blogu zaprezentować.

    Przepisy dostępne w internecie lub w naszych domowych zeszytach kucharskich zawierają przeważnie gęstą kwaśną śmietanę 18%. Autorzy pisząc je nie przewidzieli, że producenci żywności tak chętnie będą próbować nas oszukiwać.

    Współczesna kwaśna śmietana znacznie różni się od tych dostępnych wtedy kiedy wspomniane przepisy powstawały. Dlatego musimy sobie pomóc. Kupujemy śmietanę w woreczku 30% i zostawiamy na 4 dni zamkniętą w ciepłym miejscu. Śmietana się skwasi i będzie doskonała do faworków. Taki mały trick i wyjaśnienie skąd się w przepisie wzięła śmietana 30%

  2. Składniki na ciasto należy wymieszać i wyrobić. Nie dodawajcie więcej mąki. Początkowo ciasto się trochę klei ale to pozory. Po dłuższej chwili osiągnie odpowiednią konsystencję aby można je było łatwo rozwałkować.

  3. Dzielimy ciasto na kilka części i każdą wałkujemy jak najcieniej się będzie dało. Ciasto jest mięciutkie więc nie będzie z tym problemów. Z pomocą radełka dzielimy płat na paski w sposób widoczny na zdjęciu poniżej.

  4. Każdy kawałek, który zamienimy w faworek nacinamy w środku by można było przez powstałą dziurkę róg kawałka przeciągnąć. Resztę nie wykorzystanego ciasta zbieramy i wałkujemy aż wykorzystamy ciasto do końca.

  5. Formowanie faworków tylko początkowo wydaje się trudne. Po chwili nie będzie nam to sprawiać trudności. Jeden z rogów ciasta należy przełożyć przez środkową dziurkę i delikatnie pociągnąć za oba rożki aż faworek się otworzy już w odpowiedniej faworkowej lekko skręconej formie. Tak przygotowany chrust (inna nazwa faworków) wrzucamy na rozgrzany głęboki olej. Z pomocą widelca obracamy każdy z nich na drugą stronę gdy część zatopiona w oleju się zrumieni.

  6. Usmażone równomiernie z każdej strony wykładamy na ręcznik papierowy aby się mogły z oleju odsączyć. Faworki wystarczy już tylko obwicie obsypać cukrem pudrem.

    Inne przepisy na tegoroczny Tłusty Czwartek dostępne na blogu link poniżej. Zapraszamy szczególnie na pączki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krokiecik 28 lutego 2014 Potwierdzam są najlepsze !!!ja dodaję jogurt naturalny typu greckiego , piekę je od lat pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń