Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 27270

Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

Składniki

  • 3 szkl mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść - ciasto powinno być elastyczne.

    Gotowe ciasto należy cienko rozwałkować (podsypując mąką).
    Na rozwałkowanym cieście wykroić paseczki, każdy naciąć wzdłuż po środku i przewlec przez otwór.

    Gotowe faworki należy smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone wykładać na ręcznik papierowy.

    Gotowe faworki należy ułożyć warstwami na talerzu, każdą warstwę posypując cukrem podrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń