Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co to za ostatki bez faworków...wg przepisu mojej babci...koniecznie ze spirytusem i obowiązkowo smażone na smalcu !
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 710
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 710
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Składniki
Mąkę wysypać na blat i zrobić w kopcu otwór na żółtka,jajka,spirytus i śmietanę.Wyrabiać ciasto na jednolitą,gładką masę (ok 15 min).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką,aby nie obsychało.Odcinać po kawałku i rozwałkowywać na (w miarę) prostokątne placki ( bardzo mało podsypywać mąką).Następnie kroić na ok 4 cm paski,a w każdym pasku zrobić nacięcie na 3/4 ich długości.Złapać za jeden koniec paska i przewinąć przez dziurkę w drugą (na lewą) stronę. Smażyć faworki na głębokiej patelni w dużej ilości gorącego tłuszczu...po chwili,kiedy "spuchną" obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażyć.Wyjąć faworki na talerz i odczekać,aż ociekną z tłuszczu.Układać je potem na półmisku i posypywać każdą warstwę cukrem pudrem...
W dzieciństwie i kiedy byłam podlotkiem smażenie karnawałowych,pysznych FAWOFKÓW było obowiązkiem i tradycją rodzinną...Smażyłyśmy je razem wielo pokoleniowo... Babcia,ja,siostra i mama...każda z nas miała swoją odpowiedzialną funkcję i żadne ogniwo w tym łańcuszku nie zawodziło :-))) Piękne wspomnienia...
SMACZNEGO