Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z brukselką w sosie

Filet z brukselką w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 480 Ocena: 4038

Dodano:

Odsłon: 441

Małe cząstki kurczaka w pysznej migdałowej panierce z dodatkiem warzyw zanurzonych w serowym sosie.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • ½ opakowania marchewki mrożonej ( kostka)
  • Cebula biała
  • 1 opakowanie brukselki mrożonej
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Bułka tarta do panierki
  • ½ opak. Migdałów
  • 1 szk. Śmietany 18 %
  • 15 dag. sera żółtego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    2. Brukselkę, cebulę oraz marchew układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i przyprawiamy solą.
    3. Warzywa zapiekamy 20 minut w 180˚C.

  2. 4. W tym czasie kroimy fileta w kostkę, solimy.
    5. Migdały kruszymy i mieszamy z bułką.
    6. Jajko roztrzepujemy.
    7. Mięso moczymy w jajku, następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  3. 8. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    9. Do rondelka wlewamy śmietanę dodajemy ser, przyprawiamy przyprawami pieprzem oraz gałką.
    10. Sos gotujemy do momentu rozpuszczenia sera.

  4. 11. Mięso oraz warzywa układamy na półmisku.
    12. Warzywa polewamy sosem.
    13. Danie gotowe.
    14. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia 2018 Super żarełko :)
Tak na koniec choroby, pół takiego półmiska zapewne bym zjadł.
PYCHA :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń