Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet z kurczaka w glazurze"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1826
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ananasy przełóż na sitko, osącz, zalewę zachowaj. Rozdrobniony czosnek wymieszaj z ok. 1/2 szklanki zalewy z ananasa. Dolej wino i oliwę, dodaj marmoladę, wsyp brązowy cukier.
Przypraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą mielonej papryczki chili. Dobrze wymieszaj . Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso potnij na 4 kotlety. Ew. lekko je rozbij (uważaj, by nie przerwać mięsa).
Kotlety włóż do marynaty. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie mięso osącz, ułóż na tace do grillowania posmarowanej olejem. Postaw na rozgrzanym grillu. Piecz ok.15 minut.
Plasterki ananasa połóż obok mięsa na 5 minut przed końcem grillowania. Podawaj z keczupem.Źródło: Tina