Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z łososia w wędzonej soli i gryczanej panierce

Filet z łososia w wędzonej soli i gryczanej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 2443

Łosoś, morska sól wędzona i otręby gryczane to ciekawa kombinacja. Pierwszy raz spotkałam się z solą wędzoną i muszę przyznać, że jej smak bardzo mi odpowiada. Taka rybka idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki

  • 1 kg fileta z łososia ze skórą
  • do smaku sól morska wędzona w płatkach
  • panierka :
  • 1 szk otrąb gryczanych
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 250 g masła klarowanego do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Filet pokroić na paski.
    Oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
    Otręby wymieszać z solą i obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek ryby.


  2. Na patelni rozgrzać masło.
    Kłaść rybę na rozgrzany tłuszcz i smażyć ją po kilka minut z obu stron.
    Po usmażeniu odsączyć łososia z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub na kratce.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń