Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany

Przepis dnia 2012-03-05
Filety z piersi kurczaka z sosem z porów i śmietany

Autor: Halszczak

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 43

Dodano: 11.02.2012

Odsłon: 15293

W miarę szybki pomysł na w miarę wykwintne danie.

Składniki

  • filety z piersi kurczaka, 4 (po około 15 dag każdy)
  • szalotka, 1
  • por, 2 sztuki
  • masło, 10 dag
  • białe wino, 1/4 l
  • śmietanka 30-36%, 1/4 l
  • drobno pokrojony szczypiorek, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, osuszyć oprószyć solą i pieprzem, i zrumienić na roztopionym maśle, po czym wyjąć i trzymać w cieple.

  2. Pory oczyścić, pokroić w paski i blanszować około 3 min we wrzącej wodzie, osączyć i przelać zimną wodą.

  3. Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu, rozprowadzić winem dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji, dodać pory i kilka minut pogotować razem.

  4. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem. Podawać z ryżem na sypko i warzywami.

  5. Zamiast wina można dać śmietankę, smak nie ten sam, ale cena zupełnie inna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń