Do góry

Desery Przepis na:

Firnee, aromatyczny mleczny deser

Firnee, aromatyczny mleczny deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 11507

Afganska wersja budyniu, o wyrazistym korzennym smaku I nutce rozanej.

Składniki

  • mleko pelne, 3 szklanki
  • woda, 1/4 szklanki
  • skrobia kukurydziana, 1/2 szklanki
  • cukier, 2-3 lyzki lub wiecej
  • kardamon mielony zielony, 1/2 lyzeczki
  • woda rozana (jesli dostepna, jak nie mozna uzyc swiezej wanili), 2 lyzki
  • zblanszowane migdaly lub platki migdalowe, ok 1/2 szkalnki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mleko zagotowac z cukrem, kardamonem I woda rozana

  2. w miseczce rozmieszac skrobie z woda

  3. wlac mieszanke do mleka, mieszac ciagle, aby nie przypalilo sie, I nie bylo grudek… zagotowac jak zgestnieje ok 2 min

  4. dodac migdaly lub inne orzechy i wymieszac

  5. przelac do salaterek I poczekac az ostygna… smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń