Do góry

Dania główne Przepis na:

Fish&chips z MasterChef

Fishchips z MasterChef

Autor: Fonka

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 743

Dodano: 25.10.2017

Odsłon: 376

Brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście i frytek, danie z dogrywki w "MasterChef Polska"

Składniki

  • Filet z dorsza 4 szt
  • Piwo 1 szklanka
  • Mąka 1 szklanka
  • Jajko 1 szt
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Ziemniaki duże 6 szt
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety osuszyć i pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Z jajka, piwa i mąki wymieszać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Filety posypać mąką, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Obrać ziemniaki, pokroić w słupki, włożyć do miski z zimną wodą. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej. Frytki osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć porcjami w rozgrzanym oleju aby były złote i chrupiące. Odsączyć i posolić.

    Podawać z ćwiartką cytryny do skropienia ryby.

    Ja podałam z sosem z kiszonych ogórków, świetnie pasuje do ryby i jako dip do frytek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń