Do góry

Przekąski Przepis na:

Flaczki ala mexicana

Przepis dnia 2011-02-07
Flaczki ala mexicana

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 8524

Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na zimowe popołudnia.

Składniki

  • 1,5 kilograma flaków wołowych (oczyszczonych i sparzonych)
  • 0,5 kg chudego mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler (mały)
  • 2 listki lurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka płatków chilli
  • 1 płaska łyżka przyprawy do flaków
  • 1 płaska łyżka przyprawy meksykańskiej
  • 2-3 papryki czerwone
  • sól, pieprz, ew. kostka rosołowa
  • mąka 2 łyżki
  • masło do podsmażenia mąki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, listków laurowych i ziela angielskiego ugotować rosół. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem.

  2. Flaczki umyć, zalać wrzącą wodą, gotować około 15 minut. Odcedzić.

  3. Wcześniej ugotowany rosół przecedzić przez sito, zagotować i zalać flaki. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin do miekkości flaków. Ubywający wywar uzupełniać gorącą wodą.

  4. W między czasie papryki upiec w piekarniku na grilu, aż skórka zczernieje. Gotowe włożyć na 10 minut do foliowej torebki. Wyjąć, obrać czarną skórkę, pokroić w kostkę. Mięso z rosołu podzielić na mniejsze kawałeczki, ugotowane jarzyny pokroić w małą kostkę.

  5. Ugotowane do miękkości flaki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć spowrotem do rosołu, dodać wszystkie warzywa, mięso wołowe. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, płatkami chilli, przyprawą do flaków i meksykańską. Gotować 15 minut.

  6. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozcieńczyć z rosołem. Przelać do garnka z flaczkami. Całość gotować jeszcze około 20 minut.

  7. Do faczków możemy użyć również mięsa drobiowego. Przyprawy podałam w proporcjach "na oko", zupę należy doprawić wg własnych upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 04 kwietnia 2011 A ja proponuję o 4.36 rano przytulić się do żony lub poduchy i nie myśleć o moich falczkach. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

demco11 03 kwietnia 2011 To o to chodzi ze ta przyprawa meksykanska wplynela na nazwe potrawy.Proponuje wiele innych,jajka ala mexicana,fasolka ala mexicana,rosol ala mexicana i wiele innych,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 07 lutego 2011 Duzo roboty,ale po tym zdjeciu widac,ze warto:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 06 lutego 2011 Pracochłonne i czasochłonne ale czego nie robi się aby poczuć niebo w gębie. Mam ochotę zrobić to danie w najbliższych dniach, podzielę się wrażeniami smakowymi.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANNETTI 03 lutego 2011 FAJNIE .ROBIE PODABNIE DODAJE GROSZEK KONSERWOWY.POZDRAWIAM

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń