Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wołowe to pyszna potrawa dla smakoszy. Ja przygotowałam z warzywami m.in. z cukinią i papryką.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 81
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1591
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 81
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1591
Składniki
Flaki dokładnie wypłukać, zalać wodą, gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać wrzącą wodą, wsypać do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, pieprzu i gotować do miękkości (około 4 godziny).
Warzywa korzeniowe obrać. Marchew pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, połączyć z flakami pół godziny przed końcem gotowania.
Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć.
Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć, połączyć z flakami, gotować kilka minut. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z zupą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.