Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuska tarta z gruszka i serem roguefort

Francuska tarta z gruszka i serem roguefort

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1269

Dodano:

Odsłon: 160

Chyba najłatwiejsza tarta. Ciasto francuskie, gruszka pokrojona w wachlarzyki, ser z pleśnią i orzeszki piniowe. Przepyszna.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • łyżeczka oliwy
  • 2 gruszki( mogą być z kompotu, tylko nie za miękkie)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią( roquefort)
  • parę gałazek tymianku
  • garść orzeszków piniowych
  • ewentualnie 2 łyżeczki płynnego miodu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Odcinamy kawałek ciasta francuskiego wielkości foremki do pieczenia i wykładamy foremkę. Robimy mały brzeżek, najwyżej 1 cm, żeby ciasto nie było za wysokie. Smarujemy oliwą.

  2. Gruszki ze skórką przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Nie docinamy ich do końca, aby powstały wachlarzyki. Układamy na cieście.

  3. Ser kroimy w kawałeczki lub po prostu kruszymy i rozładamy po całej tarcie. Posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 18-20 minut na złoty kolor. Smacznego!
    Przed podaniem można polać miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń