Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina truskawkowa z chia

Frużelina truskawkowa z chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 2068 Ocena: 46278

Dodano:

Odsłon: 146

Tym razem proponujemy przesmaczny dodatek, który można wykorzystać do deserów i dań głównych.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości owoców)
  • 400 ml wody
  • 2 garści świeżej mięty
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 2 łyżki nasion chia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół, zasypujemy ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny.


    O truskawek wlewamy wodę, zagotowujemy.

    Mąkę mieszamy z zimną wodą(100 ml), dodajemy do całości razem z posiekaną miętą. Ponownie zagotowujemy. Płomień wyłączamy, wsypujemy nasiona, dokładnie mieszamy.

    Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do spodu, do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń