Do góry

Śniadania Przepis na:

Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

Autor: GojaSM

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 557

Dodano: 31.10.2014

Odsłon: 15491

Świetna przystawka, przekąska na imprezę lub zamiast wędliny na kanapkę do pracy. Jest trochę czasochłonna ale warta grzechu.

Składniki

  • kurczak 1,3 kg
  • 0,4 kg wątróbki drobiowej
  • 1 bułka czerstwa
  • mleko (do namoczenia bułki około 1 szk.)
  • 2 jajka (na omlet)
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • koperek (o którym zapomniałam)
  • po 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej (jeżeli lubicie ostre można dodać chili i inne przyprawy według gustu)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przeprowadziłam rozbiór tuszki:
    - oddzielam skórę od mięsa (delikatnie będzie potrzebna)
    - następnie mięso od kości.

  2. Z kości i oczyszczonych warzyw gotuję wywar, przecedzam.

  3. Bułkę namaczam w mleku, odciskam. Koperek należy opłukać i drobno pokroić. Mięso z kurczaka mielę w maszynce razem z bułką i warzywami.(Powinno być mielone 2x, u mnie 1x). Dodaję przyprawy, dokładnie wyrabiam. Z jaj smażę omlet, kroję w krótkie paski (0,5x1,5 cm). Wątróbkę sparzam, odsączam, kroję w kostkę. Omlet, wątróbkę, koperek dodaję do masy, mieszam całość.

  4. Rozkładam lnianą serwetę, którą nakrapiam 2 łyżkami oleju by skóra do niej nie przylgnęła. Rozkładam skórę, usuwam z niej nadmiar tłuszczu (delikatnie by nie przeciąć).
    Nakłam farsz, który przykrywam dokładnie skórą następnie całość owijam w serwetę i sznuruję (u mnie gruba nić).

  5. Galantynę wkładam do "gęsiarki" zalewam gorącym wywarem i gotuję 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiam z ognia i pozostawiam w wywarze do przestudzenia.
    Wyciągam z wywaru, ściągam serwetę, porcjuję jeżeli podaję lub wkładam w całości do lodówki i kroję na śniadanie czy kolację.

    Była pyszna, delikatna i do tego bardzo syta. Dodatki typu ketchup, musztarda, sałatka jarzynowa jak najbardziej wskazane

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń