Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 29578

Pyszna starodawna studzienina, dobra jako przekąska na imprezy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka, pokroić na paski (lub mniejsze części), rapetki przeciąć (lub naciąć) do kości, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na 2 części. Dodać wodę, sól i pieprz do smaku.

  2. To wszystko gotować na małym ogniu około 4 godzin, tak aby mięso odchodziło od kości, oraz aby na wierzchu zrobiła się dość gęsta woda.

  3. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa wyłożyć na talerz do ostygnięcia, wywar odstawić i również dać mu stygnąć do czasu, gdy będzie letni.

  4. Mięso oddzielić od kości i pokroić lub zmielić, w zależności jakiej wielkości mięso w galarecie ktoś lubi. Rapetki obierać z mięsa i skóry w wywarze tak aby jak najwięcej żelatyny naturalnej wydobyć ze szpiku.

  5. Mięso oczyszczone z kości i skór wlożyć do garnka i doprawić wyciśniętym czosnkiem. Wlać do tego mięsa wywar przelany przez drobne sitko, aby nie dostały się drobniutkie kostki.

  6. Marchewkę i pietruszkę oraz seler pokroić w plastry i poukładać w pojemnikach. Zalać pojemniki Wywarem i mięsem.

  7. Odstawić na całą noc do zastygnięcia

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 28 stycznia 2014 taką galaretę nie każdy potrafi przyrządzić, Twoja jest super!

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń