Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z kury.

Galareta z kury.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1118 Ocena: 12316

Dodano:

Odsłon: 519

Galareta z kury z dużą ilością warzyw.

Składniki

  • kura rosołowa połowa dużej 1,3 kg
  • seler młody z nacią
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • por 10 cm
  • lubczyk mrożony lub świeży
  • Natka pietruszki
  • cebula podpalana połowa
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-7 ziaren
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • żelatyna 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Wyjmujemy ugotowane mięso, obieramy je z kości. Mięso i warzywa kroimy w większe kawałki. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wkładamy pokrojone mięso z warzywami, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wymieszany rosół z żelatyną wlewamy do większej miski, studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  2. Stężałą galaretę wyjmujemy na talerz, kroimy w kawałki i podajemy z cytryną lub octem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń