Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z kury

Galareta z kury

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 4795

Dodano:

Odsłon: 3749

Galareta w wersji z mięsem z kury.

Składniki

  • - 1 kurczak ok.2 kg. -włoszczyzna, oprócz kapusty
  • -z 2-3 liście laurowe -parę ziela angielskiego
  • -odrobinę pieprzu w ziarenkach -1 cebula -sól
  • -pieprz mielony -1 żelatyna 50 g.na 2,5 płynu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka, pokroić, umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.
    Podgrzać i zlać wodę. Ponownie nalać zimną wodę i już gotować.
    Zbierać pianę z rosołu. Posolić, popieprzyć, dodać warzywa,przypaloną cebulę, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach.
    Kurczaka gotować ok. 1,5 godz. Jeśli to domowa kura to gotować nawet z 3 godz.
    Wyjąć kurę, ostudzić i obrać z mięsa.
    Rosół przecedzić,jak potrzeba to doprawić .(Dodaję trochę magii w płynie.Jak ktoś boi się to nie musi.)
    Mniej więcej zmierzyć ile litrów mamy rosołu. Na 2,5 l.rosołu przygotować 1 opakowanie żelatyny - 50 g.
    Rosół ponownie podgrzać, odstawić. Żelatynę rozmieszać ze szklanką gorącej wody i wlać do rosołu i wymieszać.
    Ostudzić do lekkiego tężenia.
    W miseczkach ułożyć kawałki mięsa, marchewkę, zieloną pietruszkę,oraz co kto lubi(groszek, kukurydzę,plasterki ugotowanego jajka itd.).
    Zalać tężejącym rosołem. Schłodzić w lodówce.
    Nie mam zdjęcia ale osobiście, galaretę wlewam do opakowań po serku mascarpone. Przykrywam i układam piętrowo w lodówce. Nie zajmuje wtedy dużo miejsca a i kształt po wyłożeniu galarety jest ładny.

  2. Można taką galaretę wlać do foremki babkowej z dodatkami. Nadaje się na imprezę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń