Do góry

Przekąski Przepis na:

GAZPACHO

Przepis dnia 2010-06-16
GAZPACHO

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1628

Dodano: 14.06.2010

Odsłon: 48205

Pyszna, pochodząca z Hiszpanii zupka. Idealna na lekki posiłek latem Bomba witaminowa :)

Składniki

  • dojrzałe duże pomidory, 5
  • papryka czerwona i zielona
  • ząbki czosnku, 3
  • ogórek świeży, 1
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • ocet z białego wina, 2 łyżki
  • sól, pieprz ew. sos tabasco, do smaku
  • 200 ml soku pomidorowego
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Ogórki, obrać, papryki umyć, oczyścić z nasion. Warzywa poskroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dymkę ze szczypiorkiem posiekać.

  3. Sok pomidorowy, wszystkie warzywa, zmiksować w blenderze, dolać oliwę, ocet,zmiksować. Całość doprawić solą, pieprzem, ew. tabasco. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Podawać z grzankami czosnkowymi i drobniutko pokrojonymi warzywami (papryka, ogórek, pomidor). Zupę możemy przetrzeć przez sito ,jeśli chcemy uzyskać idealny krem, ale osobiście wolę tą mniej gładką, chrupiącą konsystencję.Jesli wolimy żadszą konsystencję zupę można rozrzedzić sokiem pomidorowym bądź wodą.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 16 czerwca 2010 No i jak zwykle kangur dopieka....tylko co witaminki czy kangura,sory madziak,ale ta osoba dziala na mnie w sposob dziwny,moze ma taki styl humoru,ale ja tego nie rozumie,przepis super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 czerwca 2010 idealny pomysł na ciepłe dnia, zupa grzechu warta:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń