Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gdańskie jajka wędzone"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
Do rondelka wlej sos sojowy. Dolej wódkę oraz olej. Wsyp 1 łyżeczkę cukru, mielony anyż i chili. Doprowadź całość do wrzenia. Potem zdejmij z ognia. Do gorącej zalewy włóż jajka. Wystudź i przenieś w chłodne miejsce. Jajka w zalewie trzymaj przez dwa dni. Co jakiś czas obracaj. Następnie wyjmij je i lekko łyżeczką obtłucz skorupki. Dzięki temu podczas wędzenia powstanie na jajkach ozdobny marmurkowy wzorek.
Stary garnek wyłóż folią aluminiową złożoną kilka razy. Na dno nasyp garść liści zielonej herbaty. Posyp je pozostałą łyżeczką cukru. Przykryj, postaw na ogniu i poczekaj, aż zacznie wydobywać się dym. Wówczas do środka, na sitku, włóż zamarynowane jajka. Ponownie przykryj i wędź przez 15 minut.
ok. 40 minut (plus marynowanie) , 1 sztuka ok. 110 kcal.Źródło: Tina