Do góry

Zupy Przepis na:

Gęsta cukiniowa zupa

Gęsta cukiniowa zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Gęsta cukiniowa zupa"

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 ziemniaki
  • 1 kg cukinii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol)
  • 6 parówek
  • sól
  • pieprz
  • listki natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 3 zł.

  2. Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kawałki. Cukinie oczyść, opłucz, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki. Odetnij kilka plasterków, resztę pokrój w kostkę.

  3. W dużym garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż na jasnozłoty kolor. Następnie włóż do garnka kostki cukinii i ziemniaki. Chwilę smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do cebuli z czosnkiem.

  4. Wlej bulion (może być z kostki), doprowadź do wrzenia. Gotuj około 20 minut. Na koniec zmiksuj całość na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do talerzy (lub miseczek z ciasta francuskiego).

  5. Ser pokrój lub pokrusz. Parówki przekrój na połówki, natnij końce, usmaż na oliwie. Następnie na tej samej oliwie przesmaż plasterki cukinii. Zupę posyp serem i listkami natki. Podawaj z parówkami i plasterkami cukinii.

  6. Zioła o intensywnym smaku (np. lubczyk) wrzucaj do zupy na początku gotowania. Zasada ta dotyczy też ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu oraz liści laurowych itp. Świeżymi ziołami i mielonymi przyprawami doprawiaj gotowe danie.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń