Do góry

Zupy Przepis na:

gęsty barszczyk biały na żurku z wędzonką

gęsty barszczyk biały na żurku z wędzonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 6906

U mnie barszcz biały musi być dość kwaśny aromatyczny gęsty i koniecznie z dużą ilością śmietany, dlatego przyrządzam go na bazie kwaśnego żuru ... to jest wersja na wędzonce czasem przyrządzam również na białej majerankowej kiełbasie lub z grzybami ale to już zupełnie inne przepisy ...;)

Składniki

  • żur ze szklanej butelki (koniecznie kwaśny z dobrej firmy), butelka 0,5 litra (mam swoją ulubioną firmę ale nie wiem czy mo
  • wędzony boczek, 20 dag
  • kiełbasa np. śląska ( nie tłusta ), 2 laski
  • ziemniaki, niecały 1 kg
  • marchew,pietruszka,seler, po 1 szt
  • śmietana 12%, 1 kubeczek
  • czosenk, pół główki
  • chrzan tarty, 1 kopiata łyżeczka
  • ziele angielskie, liść laurowy,piperz, po kilka kuleczek i liści
  • majeranek, wg uznania
  • mąka, 1 łyżka
  • koperek, garść posiekanego
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. boczek i kiełbasę pokroić w kostkę zalać ok 2-2,5 litra wody postawić na gazie zagotować.

  2. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się wywaru. Jarzynę obrać i dodać w całości-później się ja wyciąga i nie jest już potrzebna. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Całość pogotować ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie-wyciągnąć jarzynę.

  3. Do wywaru dolewamy żur ( w całości razem z mąką z dna butelki )dodajemy chrzan oraz przyprawy (ziele ang, liść laur, pieprz i majeranek) całość zagotować.

  4. Podbijamy śmietaną ( do kubeczka przełożyć śmietanę dolać 2 chochle wywaru porządnie wymieszać i wolno wlewać do zupy energicznie mieszając-śmietana się nie zetnie jeśli na potrzebę tej czynności zestawimy graczek z gazu)

  5. Jeśli zupa nie jest wystarczająco dla nas gęsta rozrabiamy łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewamy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy ( wiem że znajoma dodaje torebkę gotowego ekspresowego białego barszczu z torebki ponoć super zagęszcza ale ja preferuję tradycyjna metodę)

  6. Na koniec dodaję posiekany koperek. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń