Do góry

Desery Przepis na:

Gnieciuszki jabłkowe.

Gnieciuszki jabłkowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8258

Dodano:

Odsłon: 2974

Witajcie :) Przed świętami czasem nie nadążamy za własnymi myślami. U mnie właśnie tak jest a przykładem tego są te ciasteczka. Tak prawdę mówiąc miały być eklerki, lub ptysie ale po ugotowaniu ciasta parzonego, w pośpiechu, całe opakowanie jajek wylądowało na podłodze i aby jedno się uratowało, na zakupy nie chce się jechać bo zimno i tak właśnie powstały smaczne, chrupiące, ale nie kruszące się ciacha.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dodatki: 1 duże jabłko
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
    Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto.
    Dzielimy ciasto na dwie części.

  2. Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
    Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
    Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki.
    Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń