Do góry

Desery Przepis na:

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Autor: torcik2345

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 11.07.2012

Odsłon: 846

Uwielbiają je dzieci

Składniki

  • szklanki mleka, 3/4
  • łyżki dobrego masła, 4
  • szklanka mąki, 1
  • łyżeczka cukru waniliowego, 1
  • szczypta soli
  • łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 6 g drożdży świeżych, 2/3
  • duże jajko, 1
  • kilka kropel olejku waniliowego
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu. Nie może być gorące, by nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połaczenia składników. Przykryć foilią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h). Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń