Do góry

Desery Przepis na:

Gofry z lodami

Gofry z lodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Gofry z lodami"

Składniki

  • Lody: 1 szklanka mrożonych jagód
  • 25 dag śmietanki 36 proc
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 15 dag cukru l 3 żółtka
  • aromat waniliowy
  • limonka. Gofry: 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej kokosowy do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jagody zagotować, odparować, ostudzić. Zmiksować z aromatem i sokiem z połowy limonki. Żółtka ubić z cukrem na puszysto. W garnku zagotować śmietankę z mlekiem, wlewać powoli do ubitych żółtek, dodać pulpę jagodową, wymieszać, wystudzić, przełożyć do szklanego naczynia, mrozić 12 godzin. Po tym czasie masę zmiksować i znów mrozić. W ciągu godziny miksować 5 razy i lody gotowe.

  2. Masło roztopić, wystudzić. Jajka umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do miski wlać mleko, roztrzepane żółtka, cukier, szczyptę soli, masło, mąkę, proszek. Masę zmiksować, wymieszać z pianą. Gofry piec w gofrownicy dobrze wysmarowanej olejem, bo inaczej będą przywierać.

  3. Deser udekoruj bitą śmietaną. Jeśli nie masz czasu na ubijanie śmietanki z cukrem, sięgnij po gotową, w sprayu.

  4. ok. 55 minut.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń