Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 5796

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam.

Składniki

  • 1 kg g mielonego mięsa z szynki
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 litra wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

    Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.

    Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki.


    Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń