Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną

Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 7001

W liściach kapusty nietypowy farsz schowałam. Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.

Składniki

  • farsz:
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 4 średniej wielkości białe cebule,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 kg dyni piżmowej,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku),
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
  • 2 łyżki pietruszki suszonej,
  • ponadto:
  • sól himalajska do smaku,
  • duża biała kapusta na gołąbki,
  • świeży szczypiorek,
  • jogurt naturalny albo śmietana 18%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy chili.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Kaszę, dynię i warzywa na patelni można przygotować równocześnie.

    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.


    Dynię przekrawamy na połowę, obieramy ze skóry za pomocą nożyka do warzyw lub noża, wydrążamy pestki z włóknem.
    Kroimy na średniej wielkości kostkę, plastry, kształt dowolny. Przekładamy do garnka, zalewamy ok. 250 ml wody i gotujemy na al dente. Pozostałą wodę (z gotowania) odlewamy, dynię miksujemy na gładko.

    Obraną marchew kroimy w słupki, a następnie w drobną kostkę.

    Umyte i osuszone papryki przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki, kroimy na paski, a następnie w drobną kostkę.

    Obraną cebulę, również kroimy w drobną kostkę.

    Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju rzepakowego, dodajemy cebulę z marchewką, doprawiamy solą, cukrem i całość delikatnie podsmażamy.


    Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i 2-3 podsmażamy często mieszając.

    Do warzyw na patelni dodajemy zmiksowaną dynię, przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz pieprz, mieszamy.


    Dodajemy kaszę, pietruszkę, ponownie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (farsz powinien być ostry). Farsz studzimy.

  2. Kapusta:
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

    Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po 2 min, przekładamy na cedzak.
    Rada: specjalna kapusta na gołąbki jest duża, płaska, delikatniejsza w smaku, a liście z łatwością odchodzą.

    Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

    Gołąbki:

    Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

    Żaroodporną formę wykładamy największymi liśćmi, a na nich układamy gołąbki.
    Gołąbki delikatnie polewamy olejem rzepakowych chili, maksymalnie 2-3 łyżki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową.
    Gołąbki pieczemy ok. 1½ godz. w 200°C, 30 min przed końcem ściągamy folię.


    Gołąbki podajemy z jogurtem lub śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń