Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z kapusty pekińskiej z soczewicą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 129
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 129
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić połowę cebuli i zeszklić ją. Zalać 250 ml bulionu warzywnego. Dorzucić soczewicę. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Liście kapusty pekińskiej włożyć do posolonego wrzątku.
Po około 3 minutach wyjąć i przestudzić, polewając zimną wodą. Wytrzeć do sucha. Kulki ziemniaczane rozsypać na blasze z piekarnika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15--20 minut.
Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Tofu pokroić w kosteczkę, wymieszać z soczewicą i posiekaną kolendrą. Przyprawić curry. Farsz rozłożyć na liściach kapusty pekińskiej, zwinąć, formując gołąbki. Związać źdźbłem szczypiorku.
Rozgrzać resztę oleju, obsmażyć na nim gołąbki. Dołożyć odłożoną posiekaną cebulę, wlać resztę bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Gołąbki serwować z kuleczkami ziemniaczanymi albo polane sosem, np. śmietanowo-chrzanowym.Źródło: Życie na gorąco