Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna jest na półmetku, a dania z młodej kapusty tylko wiosną są najsmaczniejsze, polecam.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
wykonanie farszu do gołąbków: Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym, czosnkiem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę. Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście. Parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.
Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Formujemy gołąbki, zawijając liść z nałożonym farszem.
Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie.
Układamy uformowane gołąbki. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej kostki rosołowej.
Przykrywamy 2 liśćmi z kapusty i gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.
Smacznego!!!