Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3922

Dodano: 21.06.2012

Odsłon: 115875

Młode warzywa są fantastycznie delikatne,więc smak gołąbków z młodej kapusty w towarzystwie młodej włoszczyzny jest niezastąpiony ! ! !

Składniki

  • duuuża główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np.z łopatki)
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny,lubczyk
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • 2 jajka,sól,pieprz
  • przecier pomidorowy z własnej spiżarni ;-)
  • 3 młode cebule
  • 2 łyżki mąki + szkl wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę dokładnie umyć.Posiekać natkę,1 cebulę,1 gałązkę selera i lubczyku.Mięso połączyć z jajami,ryżem,zieleniną i przyprawami.Odstawić do lodówki.W tym czasie sparzyć i obrać lub najpierw obrać i sparzyć kapustę...zależy od kapusty ;-).Na liście nakładać farsz i zawijać w gołąbki.

  2. Na dno rondla/garnka ułożyć kilka liści kapusty,potem rozłożyć włoszczyznę,a na tym wszystkim gołąbki i pokrojoną w półplasterki cebulę oraz posiekaną zieleninę.Zalać wodą,posolić i dusić na małym ogniu ok 30 min.Kiedy kapusta zmięknie wlać przecier pomidorowy i zrobić zaprawkę (2 łyżki mąki + szkl wody) Dusić jeszcze ok 10 min,aż sos zgęstnieje.

  3. Zamiast przecieru można dodać przesmażone świeże pomidory ;-)

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 stycznia Robię te gołąbki od... 2012 roku( nie wiem dlaczego nie napisałam pochwał !) To jedno z OBOWIĄZKOWYCH dań z młodej kapustki. Rodzina najpierw wspomina - tak do lutego, a już od marca suszą głowę o te gołąbki i narzekają, że jeszcze tak dłuuugo muszą czekać. Są pyszne. Polecam tym, którzy dopiero teraz odkryli ten przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 28 czerwca 2012 jak zawsze przepisi zdjecie- mistrzostwo!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulenka34 27 czerwca 2012 bardzo dobre, ale ja nie mogę łączyć mięsa ani z cebulą ani ryżem bo moja rodzina by mnie z domu wyrzuciła ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnisia029 25 czerwca 2012 Dzięki za przepis...ja robię gołąbki z sosem pieczarkowym. Polecam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 22 czerwca 2012 mówią, że nasza polska kuchnia niezdrowa , tłusta, ciężka itp!!! ja uważam ,że jest najlepsza!!! nawet tak obrzydzany schabowy zrobiony w domu jest przepyszny!!! a gołąbki niebo w gębie !!!!trzeba sobie urozmaicać meni ale brońmy nasze polskie DOMOWE potrawy!!!! też zrobię dzisiaj gołąbki!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 czerwca 2012 Wszystkiego najlepszego z okazji 100-nego przepisu.Gratuluję i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 czerwca 2012 to jest niebo w gębie , gołąbki z młoda kapustą -PO PROSTU PYCHOTA.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leopard28 21 czerwca 2012 ale bym sobie zjadl ale dziek itobie w nast tyg zrobie sobie wlasnie goląbki pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń