Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty w sosie pieczarkowym

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3973

Dodano:

Odsłon: 2389

Gołąbki... same lecą do gąbki. Szczególnie te z młodej, włoskiej kapusty. Na taką kapustę czekam cały rok. Już jest! można wybrać główkę, która jest na tyle duża i zwięzła, że jej liście nadają się już do zawinięcia gołąbków. Wbrew pozorom danie jest trochę skomplikowane i czasochłonne, ale efekt ....

Składniki

  • włoska kapusta - duża główka
  • rostbef wołowy z kością - ok. 50 dag
  • karkówka lub łopatka wieprzowa - ok. 50 dag
  • ryż - szklanka
  • cebula
  • jajko
  • czosnek - 2 ząbki
  • jarzyny na wywar
  • sól, pieprz, ziele angielskie (3 ziarna), listek laurowy, pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • oliwa z oliwek (6 - 7 łyżek)
  • papryka słodka w proszku
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • zielona cebulka - pęczek
  • mąka pszenna - 2 - 3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj wywar - umyty rostbef włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po ok. 10 minutach, jak na wierzch wypłynie piana (można ją zdjąć, ale po co?) wrzuć obrane warzywa i przyprawy. gotuj na wolnym ogniu ok. 70 - 80 minut. Możesz pod koniec gotowania dodać szczyptę (maleńką) startej gałki muszkatołowej.

  2. Ugotuj ryż - 1 porcja ryżu - 3 porcje wody.
    Z kapusty obierz zewnętrzne liście, wykrój głąb i zalej w garnku wrzątkiem. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij z garnka i rozbierz na pojedyncze liście.
    Mięso z wywaru (rostbef), łopatkę (surową), cebulę i ew. 2 - 3 pieczarki rozdrobnij w malakserze. Do masy dołóż jajko, wyrób dokładnie ręką i wymieszaj z wystudzonym, ugotowanym ryżem - również rękami. Dopraw do smaku.

    Kładź na poszczególnych liściach 1 - 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liści), zawiń dokładnie i układaj na wysmarowanej oliwą lub olejem blasze do pieczenia. Posyp obficie papryką, podlej wywarem i piecz w temperaturze 190 - 200 st C ok. godziny. Po 45 minutach odwróć gołąbki i ew. podlej jeszcze wywarem.

  3. Przygotuj sos - pieczarki, dość drobno pokrojone podsmaż na oliwie (oleju), do zrumienionych dolej trochę wody i duś pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie. Dolej chochlę wywaru podduś chwilę. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dolej do pieczarek. wymieszaj dokładnie, dołóż drobno posiekaną zieloną cebulkę i dopraw do smaku.
    Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 18 lipca 2013 gołąbki palce lizać ,tylko ten tłuszcz nie potrzebny ,polecam do farszu dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone dojrzałe pomidory ,wtedy nie będą za suche a smakują znakomicie,pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kojot 17 lipca 2013 bez oliwy ,na pewno beda super ,po co oliwa jest inny tłuszcz.
oliwa zepsuje smak!
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń