Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z piekarnika

Gołąbki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 3169

Dodano:

Odsłon: 12505

Tradycyjne gołąbki jakie do tej pory znałem z tymi nie mogą się równać...

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe (łopatka) - 1,5 kg
  • kapusta średniej wielkości - główka 1 sztuka
  • ryż - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • passata pomidorowa - 750ml
  • bulion lub woda - 300ml
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • mąka
  • śmietana 30% (ewentualnie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kapusty ostrym długim nożem wycinamy głąb. Wkładamy główkę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy powoli obierając stopniowo sparzone liście. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę siekamy drobno i złocimy na patelni. Do zmielonego surowego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i ostudzony ryż. Mieszamy całość na spójną masę. Porcje masy mięsno-ryżowej układamy na liściach kapusty i zawijamy w gołąbki.

  2. Do rondelka wlewamy pomidorową passatę i bulion (ewentualnie wodę). Doprawiamy mocno suszoną bazylią, pieprzem i solą. Gotujemy całość. 3 łyżki sosu odlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy wszystko do sosu i gotujemy całość jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Można dodać do sosu trochę śmietany wedle uznania. Żeby się nie zważyła robimy to samo co z mąką. Mieszamy ją z odlaną częścią sosu zanim zmieszały z całością.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dno naczynia dajemy liście kapusty. Gołąbki w tak przygotowanym naczyniu układamy na tzw ścisk. Zalewamy sosem. Przykrywamy gołąbki kolejną warstwą liści. Zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków jeśli mamy mocną górną grzałkę lub termoobieg. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę (termoobieg). Gdy liście zaczną się przypalać wyłączamy termoobieg lub górną grzałkę i zdejmujemy z wierzchu liście. Gołąbki gotowe do podania.

    Zapraszamy na nasz nowy blog. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń