Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej

Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 10899

Dodano:

Odsłon: 662

Bardzo stary przepis na smaczne i zdrowe gołąbki.

Składniki

  • Kapusta włoska 1 główka
  • Kasza gryczana ½ kg
  • Cebula biała 5 szt.
  • Ziemniaki 6 szt. duże
  • Kapusta kiszona ½ kg
  • Masło 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do polania gołąbków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń