Do góry

Śniadania Przepis na:

Golonka beiota

Golonka beiota

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 4299

Golonka przygotowana bez wędzenia, prasowana i parzona. Idealna na kanapki.

Składniki

  • golonki wieprzowe, tylne ze skórą
  • papryka ostra 0,5g/kg
  • papryka słodka 1g/kg
  • pieprz 1g/kg
  • sos sojowy
  • żelatyna 1 łyżeczka na kg
  • czosnek 2 g/kg
  • peklosól 17-20g/kg
  • osłonki barierowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z golonek wykrawać kości. Mięso z golonek pokroić w kostkę około 4x4cm i zapeklować na sucho 17g peklosoli na kg mięsa przez 48h w temperaturze 6 stopni. Dodać troszkę sosu sojowego przy mieszaniu.

  2. Po zapeklowaniu wymieszać kawałki mięsa dodając przyprawy do smaku i około 1-2 łyżki sosu sojowego na 1 kg mięsa oraz 2 łyżeczki żelatyny na kg mięsa. Wlać troszkę wody podczas mieszania. Wymieszać staranni i napełnić ścisło osłonki barierowe. Usuwając puste miejsca z powietrzem. Przed zasznurowaniem osłonek wlać troszkę wody do osłonki. Wypełni ona osłonkę prawie na max. Zawiązać ściśle przędzą.

  3. Wodę podgrzać do ok. 80 stopni. Włożyć golonki w osłonkach barierowych. Parzyć w około 3-4h. Następnie studzić w zimnej wodzie i dalej w pozycji wiszącej do temperatury poniżej 15 stopni. Następnie przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń