Do góry

Dodatki Przepis na:

Golonka z indyka wędzona i parzona Sous Vide

Golonka z indyka wędzona i parzona Sous Vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 247

Dodano:

Odsłon: 1697

Golonka z indyka wędzona i parzona Sous Vide. Pycha!

Składniki

  • golonki z indyka
  • rozmaryn
  • trawa żubrowa
  • cząber
  • miód
  • wino czerwone, wytrawne
  • peklosól + sól kamienna 1:1
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonki lub uda z indyka peklujemy na sucho. Golonki nacieramy mieszanka soli z peklosolą 1:1 stosując 25g na kg mięsa jeśli będziemy parzyć metodą sous vide jak ja lub 30 g standardowo.

    Zdejmujemy skórę z golonek i nacieramy je mieszanką soli z dodatkiem zioła i miód, następnie dodajemy do pojemnika 1/2 szklanki wina na 1-1,5kg mięsa. Mieszamy wszystko w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy mięso w powstałej zalewie.

  2. Następnie mięso z indyka wieszamy na hakach i ociekamy co najmniej prze noc w chłodnym pomieszczeniu.

  3. Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 st. I osuszamy wędliny. Ja wędziłem w borniaku i osuszałem za pomocą wentylatora ok. 20-30 min. Mięso wędzimy w temp. do 60 stopni do uzyskania brązowej barwy.

  4. Następnie poddajemy je obróbce termicznej. Pieczemy lub parzymy. W tym przypadku ja zastosowałem metodę sous vide. Po zapakowaniu golonek do torebek, próżniowo parzyłem je 6 godzin w temp. 62 stopnie.

    Wyrób po parzeniu studzimy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń