Do góry

Przetwory Przepis na:

Golonko w słoiku.

Golonko w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 753 Ocena: 14337

Dodano:

Odsłon: 5701

Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z golonek wykroić mięso od kości.Skórę również odrzucić.

  2. Mięso pokoroić na 1-1,5cm kawałki.
    Dodać pokrojony w cieńkie plasterki czosnek,ziela,liście,sól,pieprz,żelatynę i wodę.
    Wszystko wyrobić ręką by mięso dobrze połączyło się z przyprawami.
    Odstawić na 3-4 godz.

  3. Słoiczki wyparzyć i do suchych nakładać dość ciasno mięso.Od góry zostawić wolne miejsce tak na 2 cm.Zakręcić suchą nakrętką ,wcześniej wytrzeć boki słoika.

    Dać do gara wyłożonego ściereczką.Nalać wody tyle by od góry była wolna przestrzeń około 5cm.
    Pasteryzować na wolnym ogniu przez 3 dni.
    Pierwszy dzień d momentu zagotowania 3 godz.
    Drugi dzień 1,5 godz.
    Trzeci dzień 1 godz.

    Słoików nie wyjmować zostawić w wodzie do następnego dnia.

    Po trzech dniach pasteryzacji słoiki wynieść w chłodne miejsce,mogą leżeć i 2 lata o ile ich wcześniej nie zjemy:)

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 marca Dawniej też takie słoiczki robiłam,kilka dni pasteryzowałam. Pamiętam jak po otwarciu słoiczka, pachniało.Danusiu podziwiam Ciebie, ja już spasowałam.:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 marca Jest prawie wszystko, co potrzeba ;) Dobre mięsiwko, pieczywko, ogóreczek i jeszcze tylko "seteczka" i można żyć :D
Pycha, mniam :)
Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 marca Nie no! takie smaki na noc! bedzie mi sie snila! Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń