Do góry

Dodatki Przepis na:

Granola

Granola

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 798

Dodano:

Odsłon: 521

Granola jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, pestek i suszonych owoców. Wszystko obficie polane i zmieszane z miodem i sokiem owocowym, po czym zapieczone do chrupkości. Przygotowałam granolę cytrusową z rozgrzewającym imbirem i aromatyczną nutą skórki cytrusowej. Granolę podajemy z jogurtem lub mlekiem, a dopełnieniem wartościowego posiłku mogą być świeże owoce. Uwielbiam do takiego śniadania dodać świeże lub mrożone maliny, jeżyny, borówki lub po prostu banana.

Składniki

  • Płatki owsiane 1 szkla
  • płatki orkiszowe 1/2 szkl
  • orzechy 1/2 szkl
  • Migdały 1/2 szkla
  • żurawina suszona 1/2 szkl
  • słonecznik garść
  • dynia garść
  • imbir 1 cm
  • mandarynka lub pomarańcza
  • miód 5 łyżek
  • szczypta soli
  • sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Do miski wsypujemy płatki. Dodajemy posiekane migdały i orzechy, ziarna, żurawinę, szczyptę soli. Ścieramy skórkę z pomarańczy ( uprzednio sparzona ), a sok wyciskamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki zalewamy miodem i sokiem z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
    Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenie, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Składniki na granolę wykładamy równomiernie na blaszkę. Pieczemy do chrupkości przez 20-25 minut, mieszając co 5-10 minut. Pod koniec pieczenia dosypujemy rodzynki. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Z czasem studzenia płatki będą nabierały twardości. Granolę przechowujemy w słoiku lub pojemniku, puszcze.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Nie tylko śniadanko ;)
Niektórzy takie pyszności jedzą na kolację xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń