Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory. Dusić razem do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki pokroić w plastry.
Mąkę przesmażyć na maśle na złoto, zalać mlekiem i podgrzewać, mieszając, żeby nie było grudek, aż sos zgęstnieje. Otrzymany biały sos beszamelowy ostudzić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser, wymieszać.
Ziemniaki ułożyć warstwą w naczyniu żaroodpornym, na to bakłażany, sos pomidorowy i kolejny raz to samo, do wyczerpania składników. Całość zalać beszamelem i zapiekać w temp. 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci.
ok. 60 minut.Źródło: Twoje Imperium