Do góry

Przetwory Przepis na:

Grillowana cukinia na zimę

Grillowana cukinia na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3226

Dodano:

Odsłon: 2584

Hej, jeśli pamiętasz smakowitą marynowaną cukinię, to powiem Ci, że dzisiejsza grillowana cukinia jest słoikową wersją tamtej przekąski. Jest nieco mniej kwaśna, bo zalana głównie oliwą. Słoik takiej cukinii, otwarty zimą i podany z kawałkiem bagietki, od razu przenosi nas wspomnieniem w letni czas. A kto nie lubi lata?

Składniki

  • młoda cukinia – dowolna ilość
  • suszony tymianek albo inne ulubione zioła – oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie
  • nierafinowana sól
  • czosnek obrany i pokrojony w cienkie plasterki (przynajmniej po 1 ząbku na półlitrowy słoik, ale lepiej dać trochę więcej)
  • trochę marynaty przygotowanej z oliwy i octu – do pokropienia każdego plasterka cukinii układanego w słoiku
  • oliwa do dopełnienia słoików z cukinią
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 1 cm.

  2. Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej plasterki cukinii z obu stron na rumiano.

  3. Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem i solą (cukinia potrzebuje więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna). Pozostaw do wystudzenia.

  4. Przygotuj marynatę. Do słoika wlej oliwę i oba rodzaje octu. Wstrząsaj zakręconym słoikiem jak shakerem, aż składniki połączą się i stworzą emulsję.

  5. Zimne plasterki cukinii układaj w słoikach, każdy delikatnie skrapiając marynatą. Pomiędzy plastry cukinii wkładaj plasterki czosnku – ilość według Twojego uznania.

  6. Ułożone w słoikach cukinie i czosnek zalej oliwą, słoiki zakręć i pasteryzuj 10 minut od zagotowania wody w garnku. Optymalne są słoiki nie większe niż 0,5 litra.

  7. Tak zabezpieczona grillowana cukinia może być bardzo długo przechowywana – przetrwa bez uszczerbku całą zimę, a nawet dwie zimy (sprawdziłam!). To zupełnie inny rodzaj przetworu, niż dość rozpowszechnione sałatki z octem, robione z różnych warzyw w różnych konfiguracjach. Ta cukinia jest łagodna, ale jeśli użyje się charakternej w smaku oliwy – może to być danie z pazurem. Zawsze można podkręcić jej smak dodatkiem większej ilości czosnku albo ostrą papryką, a po otwarciu słoika skropić dodatkowo octem, jeśli uznasz to za konieczne. Nam smakuje taka, jak jest.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń