Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane piersi

Grillowane piersi

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Grillowane piersi"

Składniki

  • 80 dag piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy (lub oleju)
  • 15 dag miękkiego masła
  • pół cytryny
  • 2-3 gałązki świeżej natki
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • 2 kolorowe papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oczyść mięso z ewentualnych kosteczek i błonek, wykrój osiem mniejszych kotletów.

  2. Przygotowane kotlety natrzyj starannie z obydwu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polej oliwą (lub olejem). Odstaw pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

  3. Miękkie masło posiekaj na mniejsze kawałki. Połówkę cytryny sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę. Zioła opłucz i osusz. Oderwij listki z gałązek, drobno posiekaj. Dodaj do masła razem ze skórką otartą z cytryny. Na koniec dodaj musztardę. Całość utrzyj na gładką masę, dopraw solą.

  4. Mięso ułóż na ruszcie. Grilluj w piekarniku na złoty kolor (ok. 20 min). Po 10 minutach dodaj oczyszczone i pokrojone papryki. Gotowe danie rozłóż na talerze. Na ciepłym mięsie kładź porcje masła z ziołami.

  5. czas ok. 35 min; porcja – 550 kcal, cena 4 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń